Senzal Capital d.o.o. je društo za investiranje koje se bavi investiranjem u kompanije, nekretnine, berzu, edukacijom, wealth managementom i berzanskim konsaltingom.

Rade Rakočević, PhD

Preduzetnik u duši, Rade je stalno u potrazi za novim mogućnostima ulaganja kojima pristupa svojim detaljnim i visoko analitičnim načinom razmišljanja. Voli da postavlja najviše moguće ciljeve jer sebe izaziva bez prestanka, uvek podižući letvicu naviše. uživa u poziciji izazivača koji ide na velike igrače, ali na kraju osvaja tržišta visokokvalitetnim uslugama i proizvodima. Pri tome, nikad ni jedan projekat ne počinje ili ne investira u njega ukoliko ne vidi višu svrhu i društvena korist od njega.

Odrastao je u selu Domaljevac u Bosni i Hercegovini, završio srednju ekonomsku školu u Bosanskom Šancu, diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, dok je postao doktor političkih nauka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Karijeru je započeo u Credibel banci u sektoru sredstava, gde je sarađivao sa Tržištem novca i Beogradskom berzom, i u kojoj je radio od 1994-1996. godine, kada je banka otišla u stečaj.

Takvo negativno iskustvo na samom početku karijere, koje bi sve pogodilo, Rade je iskoristio kao motiv i njegov korektan i profesionalan odnos sa klijentima mu je otvorio vrata za poziciju zamenika direktora brokerske kuće M&V Investments, gde mu je mentor bio gdin Miodrag Kostić, jedan od najuspešnijih srpskih biznismena.

 

CEO i vlasnik

Posle četiri godine rada u M&V Investmentu i iskustva trgovine sa futures ugovorima na Chicago Mercantile Exchange i Budapest Stock Exchange, pokreće svoju brokersku kuću Senzal a.d. Beograd u avgustu 2000. godine, sa kapitalom od 2.500,00 EUR i dva zaposlena. Zahvaljujući Radetovoj stručnosti i sjajnom timu koji je rastao iz godine u godinu,  postali su jedna od najvećih brokerskih kuća u regionu, sa ukupnim prometom od više od 1 milijarde EUR i više od 40 zaposlenih u filijalama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Sarađivali su sa vodećim investicionim fondovima iz SAD i Skandinavije, bili savetnici kompanijama i brokeri više od 40.000 malih akcionara u firmama kao što su Sintelon, Philip Morris, Carslberg, C market, Knjaz Miloš, Štark, Vital, Merima. U oktobru 2007. godini, četrnaest dana nakom sloma Lehman Brothers u SAD, prodao je Senzal belgijskoj brokerskoj kući KBC Securities za 20 miliona evra.

Senzal capital, u kojem je Rade vlasnik i direktor, je društvo za investiranje u čijem se portfelju sada nalaze akcije svetskih kompanija, dok Rade ima direktno ili kroz Senzal capital i udele u privatnim i startap kompanijama iz Srbije, kao što su WMA (digitalna marketinška agencija), Kiddo (vlasnik franšize prirodnih zanatskih sladoleda Moritz Eis za Srbiju), Tender5 (online platforma za usluge majstora).

 

TRENUTNE INVESTICIJE:

PRETHODNE INVESTICIJE: